Омбудсманът: БНБ не желае да работи по казуса КТБ 14.09 | 13:20

Неблагополучията с банката били въпрос на национална и финансова сигурност

От Мария Стоянова

Само Българската народна банка (БНБ) има правомощията да се справи с проблема с Корпоративна търговска банка (КТБ), но БНБ не желае да работи. Това заяви омбудсманът на България Константин Пенчев в ефира на БНТ.

"Централната банка е органът, който трябва да се занимава със съдбата на КТБ – не главният прокурор, не националният омбудсман, синдикати или работодатели, и затова всички призоваваме Иван Искров да предприеме нещо", обясни той.

По думите му да се смени цялото ръководство на БНБ вече е късно. "Изкуствено предизвикана криза може да събори държавата.”, подчерта той.

"Неблагополучията с КТБ не е частен случай или търговски казус, а е въпрос на национална сигурност, на финансова и банкова сигурност в България", коментира още Пенчев.

Омбудсманът коментира и ситуацията в енергетиката. Според него за да се оздрави системата на енергетиката, първо трябва да се реформира и преструктурира – тоест трябва да се тръгне първо от НЕК и БЕХ, а не през цената на тока.

"Да, аз съм за това да има някаква гъвкава помощ. За мен е важно да има социален механизъм, който да поеме бремето от най-слабите социално”, добави Константин Пенчев.

Финансистът Красимир Ангарски от своя страна коментира, че има възможност да се разгледат проекти за пазарно решение на проблема с КТБ, а не да се иска държавна помощ.

"Когато става въпрос да участва фондът за гарантиране на влоговете, това не е държавна помощ, това пак става с решение на БНБ и с решение на този фонд", заяви той пред БНР.

Водещи

Най-четени