Омбудсманът поиска КЕВР да свали цената и на тока 26.03 | 14:30

Не може при 40% по-евтин газ тя да не падне също, каза Диана Ковачева

От iNews.bg

Омбудсманът Диана Ковачева не подкрепя проекта за решение на КЕВР, с който цената на тока се запазва същата, въпреки че тази на природния газ намаля с над 40%. Заради мерките за сигурност, свързани с коронавируса, омбудсманът заяви позицията си на заседанието на регулатора по скайп-връзка, а по-късно тя изпрати до комисията и писменото си становище. 

"Като омбудсман и защитник на правата на гражданите не подкрепям проекта за решение на КЕВР да не се изменят цените, утвърдени с Решение № Ц-19 от 01.07.2019 г., при условие, че цената на природния газ се намалява с  40,49% в сравнение с действащата в момента. Още повече, че по-рано днес стана ясно, че този процент ще се увеличи и цента да спадне още повече", заяви доц. Ковачева.

Тя подчерта, "че на този фон, отказът да се намали цената на тока е трудно обясним, още повече, че извънредната ситуация, в която се намираме, не предполага вземането на подобно решение".

Омбудсманът бе категорична, че гражданите имат абсолютно легитимно и справедливо очакване сметките им за ток и парно да намалеят, което при пандемия, ще е глътка въздух за домакинствата. В изказването си омбудсманът Диана Ковачева посочи, че от доклада на работната група става ясно, че въз основа на Заповед № Е-РД-16-339 от 29.01.2020 г. на министъра на енергетиката, с която се налага допълнително задължение на "ТЕЦ Марица Изток 2" да предостави на НЕК допълнителни количества електрическа енергия за задоволяване на регулирания пазар, за Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) възникват допълнителни разходи, които са съразмерни със спестените.

"Според експертите на омбудсмана обаче няма категорично доказателство, че има съразмерност между допълнително възникналите разходи за Фонда и спестените разходи. В доклада са посочени приблизителни числа, което означава че няма точен разчет за това и съответно разликата може да бъде в полза на намаление цените на електрическата енергия", категорична бе доц. Ковачева.

По думите й, възниква основателно и въпросът за приходите на Фонда в резултат от продажбата на емисионни квоти. "В доклада няма данни за това, за да стане ясно, дали тези приходи няма да са достатъчни, за да компенсират и до каква степен биха компенсирани разходите на Фонда, възникнали след заповедта на министъра на енергетиката.

Смятам, че ако КЕВР приеме подобно решение Вие не изпълнявате своето законово задължение (по чл. 23 от Закона за енергетиката) като регулаторен орган да осигурите баланс между интересите на енергийните предприятия и потребителите и да създаде гаранции за защита на крайните клиенти, каза общественият защитник.

Диана Ковачева заяви още, че от предложения доклад на КЕВР също така не личи регулаторът да е взел предвид и принципа за справедливо прехвърляне на разходите от преференциални цени и премии за енергия от възобновяеми източници и високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия върху крайните клиенти на електрическа енергия.

"КЕВР дължи обяснение на българските граждани, по достъпен начин, за решението, което предстои да  вземе. Нещо повече, намаляването на цената на природния газ трябва да се отрази по адекватен и справедлив начин и на цената на тока", заяви омбудсманът. Доц. Ковачева използва случая отново да апелира за възстановяване в бързи срокове, след необходимите нормативни промени, на надвзетите суми на крайните клиенти, вследствие на ретроактивното намаляване от 5 август 2019 г. на цената на природния газ.

Водещи

Най-четени