Опасения от африкански свински грип замразиха вноса на месо от България 09.07 | 10:20

Швейцария предприе мерки за овладяване на епидемията

От Христомира Бочкова

Опасения от епидемия от африкански свински грип принуди Швейцария да замрази вноса на живи прасета и месо от България и още няколко страни от Европейския съюз. Швейцарските власти предприемат тази мярка в опит да овладеят африканския свински грип и да предотвратят да предотвратят неговото разпространение на територията на страната им. Вносът беше спрян и от Румъния, както и някои части на Латвия и Хърватска, предаде "Франс прес".

От постановлението на швейцарските власти по безопасност на храните забраната обхваща всички живи прасета, тяхното месо и ембриони.

Според Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) африканският свински грип се разпростира на Балканите, Кавказ и Русия от 2007 г. Зараза обхваща и някои области в Африка.

Припомняме, че в края на месец юни в Латвия три диви глигана бяха открити мъртви около границата с Беларус. За да се справят с проблема, властите там разпоредиха масово избиване на свине.

Счита се, че заразата произтича от Беларус, като заразени диви глигани бяха открити по-рано тази година в други европейски страни като Полша и Литва.

Водещи

Най-четени