Орешарски: Актуализация на бюджета не е нужна, но ще даде сигурност 03.08 | 11:20

Има и достатъчно буфери в разходната част, заяви премиерът в оставка

От Мария Стоянова

Премиерът в оставка Пламен Орешарски заяви, че предложената актуализация на бюджета на държавата ще даде по-голяма сигурност за функционирането на публичния сектор.

"Актуализация на бюджета не е необходима и сега твърдя това, както и преди време. Приходите към полугодието са приблизително 46% от планираните. Толкова са били и в последните пет години", написа той в официалната си страница във Facebook.

Според него съществува риск приходите да не се изпълнят на 100%. "Такава обаче бе картината от 2009 г. насам", обяснява още той.

По думите му част от ефектите от мерките за подобряване на събираемостта им се очакват втората половина на годината. Тогава ще се възстановят и средствата, авансирани по европрограми.

"Има и достатъчно буфери в разходната част. Крайният резултат може да се окаже дори по-добър от заложения в бюджета", коментира Орешарски.

По отношение на проекта "Южен поток", премиерът в оставка коментира, че Министерството на икономиката вече е в диалог с Европейската комисия.

"В съответствие с призива на ЕК да се преустановят по-нататъшни договаряния до изясняване на ситуацията около досега извършени такива издадох съответни разпореждания както аз, така и министърът на икономиката. Ако някъде по веригата се извършват подготвителни действия, това е различно", обясни той.

Припомняме, че на 15 юли е сключена сделка за продажба на 17 имота във варненско за нуждите на "Южен поток", въпреки издадените от премиера нареждания на 8 юни всички дейности по проекта да бъдат прекратени. 

Водещи

Най-четени