Орешарски: Акцентът ни е върху икономическото развитие 07.04 | 12:50

Заварихме енергетиката в състояние на технически фалит, заяви премиерът

От Момчил Лалев

Надявам се да продължим с по-активните социални мерки. Да не забравяме обаче, че можем да разпределяме това, което произведе икономиката. Затова акцентът ни е върху икономическото развитие. Това заяви премиерът Пламен Орешарски.

По думите му правителството ще продължи да полага максимални усилия за подобряване на стандарта на работещите хора и на пенсионерите.

"В управленската програма сме заложили 450 лв. минимална работна заплата за 2017 г. Ще се стремим поне два пъти в годината да подпомагаме пенсионерите", заяви премиерът Орешарски, цитиран от в. "24 часа".

Той подчерта, че лично следи резултатите на двете приходни агенции, и уточни, че не е доволен от темповете на подобряване на събираемостта на бюджетните приходи, особено на тези, които се събират от митниците.

"Не защото там няма ръст спрямо предходни периоди, а защото резервите са по-големи. Още е рано да говорим за приключване на годината, запазете въпроса си за ранната есен", обясни Орешарски.

Премиерът коментира също кризата в енергетиката, както и спора между НЕК и ЕРП-тата.

"Ние заварихме енергетиката в състояние на технически фалит. Дори и настоящият спор между НЕК и ЕРП-тата относно дължими, но непроверени вземания и едностранно прихващане на същите тези вземания датира от 2012 година", заяви премиерът Орешарски.

Той добави, че тогава ударно са били присъединени огромни мощности от соларни и вятърни централи, чийто ток има преференциално високи цени.

Водещи

Най-четени