Орешарски: Бизнес средата е приоритет за бюджет 2014 14.10 | 09:57

Енергетиката ни никога не е била по-зле от сега, коментира премиерът

От Елица Елефтерова

Най-важният момент сега е подготовката на проектобюджета за следващата година. Това, заяви премиерът Пламен Орешарски в интервю за предаването "Пин код” по News7.

Един от акцентите в новия бюджет ще бъде бизнес средата. "Ще се стремим още повече да подобрим връщането на ДДС. Въвеждаме и касова отчетност на малките фирми, така че да дължат ДДС, след като ефективно са получили пари по сделки, а не преди това”, обясни Орешарски.

Освен това до края на годината ще се наблегне на законодателните инициативи, за да се подобри нормативната рамка в областта на конкуренцията. Премиерът Орешарски обърна внимание и върху мерките на кабинета за намаляване на административната тежест върху бизнеса. Премиеръот посочи, че ще се заложи по-голям дял на публичната инвестиционна програма, което ще  стимулира стопанската активност.

"Ще стартираме реформи в здравеопазването”, обяви още Орешарски. По отношение на лекарствата, той отбеляза, че с известно централизиране на  доставките ще може до определена степен да се избегне изкуственото завишаване на цените. По думите му това е важно, за да се освободи ресурс, с който да се подобри качеството и финансирането на самите здравни услуги.

"Важно е да усъвършенстваме и болничната помощ. Това изисква подготовка на здравните заведения и известна децентрализация на монополната сега обществена Здравна каса. Имаме амбицията ако не от средата на следващата година, от следващия октомври да стартира този модел.

Системата, при която функционира единствената обществена каса отдавна е изчерпала своите възможности”, отбеляза Орешарски. Той изтъкна, че по времето, когато е бил финансов министър, частните болници са взимали около 12% от всички ресурси, които са се насочвали към здравната система от НЗОК, а сега този процент е около 25.

Според  него в образованието има  нужда от усъвършенстване и оптимизиране на единните нормативи, по които се  финансират средните училища. "Трябва да се пипнат критериите за финансиране и на висшите училища. Най-важното е да се постави силен акцент върху професионалното обучение – нещо което от години е слабост на образователната ни система”, коментира той.

Предстои  да се направи преглед и на административните структури, като ще се оптимизират някои звена, така че да няма дублиране на функции и разхищение на ресурси.

Премиерът напомни, че една от първите стъпки на кабинета е била да бъдат идентифицирани най-острите проблеми в енергетиката. Сменен е и ценовият модел. "Струва ми се, че новият състав на ДКЕВР стои значително по-добре по отношение на регулаторния контрол на функции. Засили се наблюдението върху ценообразуващите модели”, обясни Орешарски. По думите му ще продължи по-стриктният контрол върху дейността на ЕРП-тата, което е в интерес на гражданите.

"Енергетиката никога не е била по-зле. Заварихме огромни дефицити. Вътре в системата взаимната задлъжнялост така е набъбнала, че започва да влияе задържащо на цялата икономическа система. Това в някаква степен забавя целия стопански оборот”, каза премиерът.

"Правим усилия да ребалансираме системата и да намалим задлъжнялостта”, добави той. Според него не е имало цялостна концепция за сроковете и по-плавния график за въвеждане на ВЕИ-тата.

"Не може наведнъж да въведете ВЕИ-та колкото един ядрен реактор и да искате да има устойчивост на енергийната система. Още повече – това са източници, които са в пъти по- скъпи отколкото традиционните”, каза министър-председателят. По темата енергетика премиерът добави, че би било добре да има по- голяма диверсификация, по- балансирано въвеждане на новите източници и в същото време – развитие на базовата енергетика.

"Просперитетът  ни зависи от самите нас, не от някой друг. Трябва всеки в своята област да работи максимално градивно. От успеха на всеки един от нас зависи и общият просперитет”, каза в заключение министър-председателят Пламен Орешарски.

Водещи

Най-четени