Орешарски: Еврозоната е цел, но не на всяка цена 15.07 | 14:31

Това изисква предварителна подготовка и не трябва да се форсира

От Десислава Маданска

За България еврозоната е цел, но не на всяка цена. Не бива на всяка цена да се форсира една такава цел, която изисква много предварителна подготовка. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който присъства на церемония по удостояването на Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд, с почетното звание "Доктор хонорис кауза".

Министър-председателят подчерта, че в момента правителството реализира мерки за подобряване на бизнес климата и за насърчаване на инвестициите.

Той заяви, че страната ни има европейска перспектива и изходът от валутния борд е в друг борд - ЕРМ II и еврозоната.

"България е страна, която ще се присъедини към еврото – това е в договора ни. Кога точно – зависи от много фактори", подчерта премиерът.

По думите му стабилитетът на банковата система е достижение, което вдъхва надежди, че при по-разумна икономическа политика страната ни може да се върне на пътя на растежа.

Орешарски изтъкна, че вече повече от 15 години монетарната система на страната ни, основана на принципите на валутен борд, е както хвалена, така и критикувана.

"Факт е обаче, че тя установи монетарна и фискална дисциплина. Не попречи на икономическия възход в силните икономически времена преди кризата и смекчи негативните проявления по време на кризата и до днес", посочи премиерът.

По думите му именно тази система е предпазила банките от прекомерни рискови експозиции и е съдействала за техния стабилитет.

Водещи

Най-четени