Орешарски: Кабинетът подпомогна подобряването на бизнес климата 30.07 | 14:55

Не е драма дали ще бъде приета актуализацията на бюджета, смята премиерът в оставка

От iNews.bg

Не мисля, че е драматично дали ще бъде приета или не актуализацията на бюджета. Това каза премиерът в оставка Пламен Орешарски в Министерски съвет. "Ако бъде приета, ще даде по-голямо спокойствие на следващото правителство, ако не бъде – малко по-внимателно трябва да се отнасят към разходите и да контролират по по-ефективно разходите”, коментира още Орешарски.

По неговите думи изпълнението на бюджета за 2014 г. към този момент е в рамките на нормалното. Той допълни, че има рискове до края на годината, които са оценени на 500 млн. лв. в приходната част. Заедно с това Орешарски подчерта, че има буфери в разходната част, както и достатъчен фискален резерв.

"Има достатъчно свободни ликвидни средства. Рисковете могат да се характеризират и в следващите месеци на продължаваща нестабилност и вероятно на отпусната работа на приходните агенции”, каза още премиерът в оставка.

Пламен Орешарски акцентира върху това, че през май месец бизнес климатът се е подобрил. Заедно с това всички индикатори са отчели положителна тенденция. Той припомни отново успешната емисия облигации, която се смята като най-добрата, която България е правила в последните години.

"До края на май успяхме да обърнем тенденциите както във вътрешното търсене, така и във външното. Ръст около 5 на 100 има при негативни трендове предишните четири години”, обясни министър-председателят в оставка.

Водещи

Най-четени