Орешарски: Хърватските инвестиции са добре дошли в България 14.10 | 16:00

Премиерът се срещна с хърватския държавен глава Иво Йосипович

От Елица Елефтерова

България и Хърватия имат потенциал за развитие на търговските взаимоотношения между двете страни. Оптимист съм за нашите партньорства в политически и икономически план.

Ще разчитаме на доброто взаимодействие в рамките на европейския диалог, заяви премиерът Пламен Орешарски на срещата с президента на Хърватия Иво Йосипович, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Хърватските инвестиции са добре дошли в България, както и всички усилия в икономическата сфера за съвместни инициативи", допълва премиерът, като изтъква и важността на това да се подобрят инфраструктурните връзки между двете държави.  

"Икономиката е ключов проблем за цяла Европа. Урокът от кризата е, че трябва да има по-голяма съгласуваност в политиките между всички страни членки. Необходими са общоевропейски усилия да тръгнат икономиките по-бързо и да се преодолеят диспропорциите. Направим ли пробив в икономическото възстановяване, много други неща ще вървят по-лесно", уточнява Орешарски.  

Иво Йосипович е благодарил за подкрепата от българска страна за Хърватия както в предприсъединителния период към ЕС, така и след това. По време на срещата той е заявил, че двете държави имат общ поглед по отношение на политиката на разширяване на ЕС.

Президентът
Йосипович е изтъкнал и значението на Източното партньорство. Той е подчертал сходствата в някои приоритети на двете страни във вътрешнополитически план – като икономическата стабилност, разкриването на нови работни места и борбата с корупцията.

Президентът е акцентирал и върху проблема с прекалената бюрократизация, която затруднява конкурентоспособността. Според него изходът от кризата ще изисква реформи – както в европейски план, така и в отделните държави членки.

Най-четени