Орешарски и Милер се срещат заради "Южен поток" 08.07 | 09:04

Двамата ще обсъдят кога реално ще започнат строителните работи на газопровода

От Елица Елефтерова

Шефът на руската компания Газпром Алексей Милер пристига на еднодневно посещение в София. Той ще се срещне с премиера Пламен Орешарски. Двамата ще обсъдят кога реално ще започнат строителните работи на газопровода "Южен поток" в българския участък, информира БНТ.

По план, изграждането на съоръжението у нас трябваше да започне в средата на лятото. Проектът обаче все още няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда и строително разрешително. Очаква се Южен поток да струва на България около 3 млрд. евро.

Вместо да инвестира средства обаче, страната ни ще се лиши от транзитни такси от експлоатацията на тръбата за 15 години. След въвеждането на новото съоръжение газопроводът, по който България получава природен газ през Румъния, ще бъде спрян.

Строителството на "Южен поток" в България ще започне в края на годината, съобщи в края на юни Александър Сиромятин, заместник-ръководител на отдела за управление на проекти в "Газпром".

3,3 млрд. евро струва проектът "Южен поток” у нас. 30% от финансирането са собствени средства на Българския енергиен холдинг (БЕХ), като този дял ще бъде поет от "Газпром", а останалите 70% са проектно финансиране.

Водещи

Най-четени