Орязани заплати за гръцките държавни служители 27.12 | 11:00

Между 206 и 937 евро по-малко ще взимат работещите в държавната администрация

От Олга Андреева

 

Държавните служители в Гърция ще посрещнат новата година с драстично орязани заплати. Намаленията на доходите ще се движат между 206 и 937 евро, в зависимост от министерството и стажа, посочва вестник "Етнос”.

При данъчните заплатите ще бъдат намалени с до 1000 евро, заради което служителите от сектора излизат на 48-часов протест на 29 и 30 декември. Целта е заплатите на данъчните, митничарите и останалите служители от министерството на финансите да бъдат намалени с 35% спрямо тези от 2009 г.

Основната причина за съкращенията на доходите е въведената нова система на заплати в държавния сектор, която влиза в сила от 1 януари, но според която удръжки могат да се правят и със задна дата.

Новата година ще донесе с 15-20% намалени заплати и на около 300 000 държавни служители, чиито заплати попадат в специална щатна таблица, а именно - съдебни служители, лекари и военни.

Банковите служители също няма да останат без съкращения на заплатите през новата година – при тях ножицата ще достигне до 20%. Ръководствата на Националната банка на Гърция, на банка "Пиреос” и на "Емпорики” са извикали на разговор синдикатите, за да обсъдят намаленията на заплатите с между 10 и 20%, за да не предприемат съкращения на служители.

Междувременно става ясно, че през 2012 г. домакинствата ще се наложи да плащат средно по 1611 евро повече за данъци и такси. С общо 11-те нови данъка през новата година върху доходи, недвижимо имущество и потребление, от данъкоплатците ще бъдат взети 6,4 млрд. евро повече в сравнение с тази година.