Орязване на европари - твърдо не 29.11 | 18:03

Ще отстоявам позицията на България докрай, каза земеделският министър Мирослав Найденов

От Ралица Стоянова

България категорично няма да се съгласи с предложението за орязване на средствата за директни плащания и развитие на селските райони в многогодишната финансова рамка 2014-2020. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на втория Национален агросеминар в Пловдив, информират от МЗХ. 

На заседание на министрите по земеделие в Брюксел бяха обсъдени два варианта на финанасова рамка в новия програмен период на ОСП, съобщи министърът. 

Според единия средствата ще бъдат орязани с близо 500 млн. евро на година, а според другия с 250 млн. евро на година, каза още Найденов. Той допълни, че страната ни няма да направи компромис, приемайки, което и да е от двете предложения.

В общоевропейски план нещата са далеч от консенсус. Вариантите за действие са два, уточни земеделският министър. Първият вариант, заявен от френския министър на земеделието, хранителната промишленост и горите Стефан Льо Фол, е публично да се признае, че не може да се стигне до единодушно решение и е необходимо да се даде една година преходен период и новата ОСП и тя да стартира през 2015 година.

Това е по-добрият вариант за нас, защото през тази година ще се следва досега действащото финансово законодателство. Другият вариант е да се даде срок, в който да бъде взето единодушно решение, смята Найденов.

"Ще отстоявам позицията на България докрай въпреки, че ще има натиск от по-големите държави върху нас, както и върху това да се стигне до консенсус. За да бъде приета новата ОСП, трябва да има пълно единодушие", допълни още министърът. Той заяви, че България е една от страните с най-добра финансова дисциплина до момента.  

Водещи

Най-четени