Осигуряваш стипендия - ползваш данъчни облекчения 18.07 | 16:38

Законът влиза в сила от 1 януари 2014 г.

От Елица Елефтерова

Бизнесът ще ползва данъчни облекчения, ако предоставя стипендия на ученици или студенти за не по-малко от 12 и не повече от 24 последователни месеца, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, съобщава БТА.  

Облагаемата печалба на фирмите ще се намалява според размера на изплатените суми за стипендии. Условията за това са към момента на предоставянето на стипендията ученикът или студентът да е в последните два курса на редовно обучение и да не е навършил 25-годишна възраст, както и професията му да има приложение в съответното предприятие.

Друго изискване е данъчно задълженото лице да поеме ангажимент за осигуряване на работно място след завършването на учениците или студентите за срок не по-кратък от периода на предоставяне на стипендията.

Ако фирмата не предостави възможност за работа на бившия ученик или студент, в следващата година ще трябва да увеличи счетоводния си финансов резултат при определяне на данъчния си финансов резултат с размера на предоставената стипендия.

Законът влиза в сила от 1 януари 2014 г. Предвидените данъчни  облекчения ще се прилагат след постановяване на акт от  Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на  държавните помощи.

Водещи

Най-четени