Основните хранителни стоки поевтиняват 03.11 | 12:01

Данните са на Индекса на тържищните цени

От Кремена Бедерева

През миналия месец се запазва тенденцията, наблюдавана през последните два месеца на спад на цената на слънчогледовото олио, като само през октомври то поевтинява с 3,6 на сто до 2,11 лева за литър.

Това показват данните за октомври 2013 г. на Индекса на тържищните цени, който остава стабилен в края на месеца стига до 1,3487 пункта. През целия месец ИТЦ под стойностите от същия месец на миналата  година.

Понижението на индекса на годишна база е 5.5 на сто,  отчита Държавната комисия п стоковите борси и тържищата. 

През миналия месец яйцата поскъпват с една стотинка до 0,19 лева за брой. Цените на млечните произведения се задържат около нивата от септември, само кравето масло поскъпва с около 3%. 

Цените на свинското и пилешкото месо са с незначителна промяна  на месечна база в диапазона един - два процента, а колбасите поскъпват с 5%.

През месеца продължава поскъпването на фасула, а цените на  захарта и ориза са със лек спад в рамките на 2 на сто. 

Средномесечната цена на брашното е без промяна спрямо предходния месец. Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на  млечните произведения са по-високи.

Най-голям ръст на годишна  база има при кравето сирене (13%), а поскъпването на  кашкавала и маслото е с около 5 - 7 на сто. 

Цените на месото и месните произведения през октомври тази  година се задържат около нивата от преди една година. Значителен ръст спрямо октомври миналата година е регистриран при цената  на зрелия фасул, който се продава по 4,11 лева за килограм, с  35 на сто повече от преди година. 

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио,  яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването  на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 20-26 на сто. Цените на едро на захарта и брашното са с около 10 на  сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна  база с 4 на сто. 

През октомври, спрямо септември се наблюдава ръст на цените на оранжерийните домати и краставици и на зелените и червените  чушки. Поскъпването на оранжерийните домати на месечна база е  24.6 на сто, на оранжерийните краставици - 6 на сто, а на  чушките около 30 на сто. Цените на останалите зеленчуци падат на месечна база в  рамките на от 2 до 4%.

Цената на ябълките е по-ниска спрямо предходния месец с 4.7  на сто, а цената на гроздето се доближава до стойностите от  септември.  През октомври 2013 г. се наблюдава поскъпване на годишна база на оранжерийните краставици с 47,2 на сто.

По-високи цени през  тази есен се наблюдават при зелените и червените чушки и  морковите. Въпреки поевтиняването на картофите през последните  2-3 месеца, тяхната цена на годишна база остава по-висока с  около 18 на сто, посочват от ДКСБТ.

На годишна база се отчита поевтиняване на зелето с 19 на сто  и на гроздето със 17.6 на сто. Цените на оранжерийните домати и  ябълките се движат около нивата от същия месец на предходната  година.

Водещи

Най-четени