Остава забраната за отглеждане на ГМО царевица 25.06 | 13:49

Правителството промени основанието за въвеждането й

От Мария Стоянова

Правителството остави забраната за отглеждане на генетично модифицирана (ГМО) царевица в България. Променено е единствено правното основание за въвеждането й, предаде пресцентърът на Министерски съвет (МС).

От ведомството съобщават, че редакцията се налага от решение на Съда на Европейския съюз за привеждане в съответствие със законите на Общността.

Забраната за ГМО царевица бе въведена у нас през февруари 2011 г. на основата на принципа на предпазливостта, заложен в Закона за генетично модифицираните организми.

Мотивите на МС бяха свързани с това, че по този начин се гарантира предпазването на българското земеделие и околната среда от възможността за създаване на устойчивост спрямо bt-протеина в целевата и нецелевата флора и фауна и за неговото натрупване в почвените екосистеми.

Припомняме, че България подкрепя позицията за налагане на забрана на национално ниво за отглеждането на ГМО на територията на държава-членка въз основа на ясни процедурни правила. Във връзка с това на 12 юни в Люксембург се проведе форумът "Климат – енергетика", на който страните от Европейския съюз обсъдиха ограничаването или забраняването на отглеждането на генномодифицирани продукти в страните-членки.

Най-четени