Оставките в Barclays продължават 03.07 | 13:56

Днес напусна и изпълнителният директор

От Ралица Стоянова

Дъжд от оставки заваля в британската банка Barclays. След като вчера председателят на борда на директорите Маркъс Ейджиъс напусна, днес оставка подаде и главният изпълнителен директор на банката Barclays Боб Даймънд, информира Reuters.

Даймънд заяви, че се е оттеглил поради външен натиск върху банката, който би рискувал да "увреди франчайзинга". "Дълбоко разочарован съм, че впечатлението, създадено от събитията от миналата седмица, за това, което се случва в Barclays", се казва в изявлението на Даймънд. 

Британският финансов министър Джордж Осбърн приветства решението и заяви, че се надява това да е "първата стъпка към новата култура на отговорност в британското банкиране". "Това е правилното решение за страната", коментира Осбърн, заявявайки, че Великобритания се нуждае от силно концентриране на банката върху кредитирането и допринасянето ѝ за икономическото възстановяване.

Миналата седмица на финансовата институция беше наложена рекордна глоба от 450 млн. долара заради опита ѝ да манипулира междубанковия кредитен лихвен процент Libor.




Водещи