Осъдиха компанията на Берлускони да плати 560 млн. евро 09.07 | 12:10

"Фининвест" трябва да плати обезщетението на групата CIR

От Андриян Георгиев

Апелативният съд в Милано осъди днес компанията "Фининвест", собственост на премиера на Италия Силвио Берлускони, да плати 560 млн. евро обезщетения, предаде агенция "Франс прес". 

Обезщетенията са за причинени вреди и загуби на групата СИР (CIR), собственост на бизнесмена издател Карло де Бенедети, заради придобиването от "Фининвест" на издателство "Мондадори". 

"Фининвест" беше осъдена на първа инстанция през октомври 2009 г. да плати обезщетение от 750 млн. евро на Бенедети заради съдебно решение от 1991 г., благодарение на което Берлускони му отне основаната от него издателска къща "Мондадори".

БиБиСи припомня, че италианският премиер се постара да прокара закон през парламента, който да отложи привеждането в изпълнение на присъдата. Инициативата му обаче не намери необходимата поддръжка сред членовете на управляващата коалиция. 

Само в последните шест месеца на 74-годишния премиер му се наложи няколко пъти да се явява в съдебна зала: по обвинения в корупция и заради подозрения за заплащане на сексуални услуги от непълнолетни. 

Вчера в интервю Силвио Берлускони, който вече подобри следвоенния рекорд по продължителност на мандата като премиер на Италия, обяви отново, че няма да се кандидатира за нов мандат. Той отрече и възможността да се кандидатира и за поста президент.