От БНБ не знаели за офертата на Оманския фонд за КТБ 30.10 | 19:30

Възможно е писмо да е било изпратено до финансовото министерство, казват от Централната банка

От iNews.bg

От Българската народна банка (БНБ) не знаели за офертата на Оманския фонд за оздравяване на Корпоративна търговска банка (КТБ). По-рано през деня излезе информация, че от фонда са изплатили официално потвърждение, че имат готовност да се включат в стабилизирането на поставената под специален надзор финансова институция. От Централната банка обаче отрекоха да са получавали подобно писмо, съобщава БНТ.

В същото време обаче от институцията потвърждават, че тече интензивна кореспонденция с фонда и очакват конкретно предложение от там. От БНБ допускат, че оферта може да е била изпратена във финансовото министерство.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова потвърди, че има инвеститор, готов да се включи в стабилизирането на КТБ, който води разговори с институциите. Във връзка с предложението на временната бюджетна комисия за промяна в законодателството, свързана с банката, тя коментира: "Какво лошо виждате в приетия вчера на бюджетна комисия текст? Искаме просто да дадем време на БНБ да си свърши работата. Искаме да не изгоним инвеститора, който желае да налее 1 млрд. евро в КТБ, и да спасим предприятията, работниците в тях, общините и болниците".

"В момента в България има инвеститор. Той обикаля няколко пъти БНБ, Министерството на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. Време за този инвеститор няма. Ние искаме да му дадем време на този, който иска да налее пари, и да не го изгоним", подчерта още Стоянова.

Водещи

Най-четени