От Прага предложили първо на България да купи ЧЕЗ 04.04 | 18:05

Офертите били няколко и още преди да обявят официално ЕРП-то за продажба

От iNews.bg

От Прага са предложили първо на българското правителство да изкупи акциите на CEZ Group в едноименното ЕРП, работещо у нас. Офертите са били няколко, като са водени и неофициални разговори с представители на българската държава. Това е станало също и преди чешката компания да заведе арбитражно дело срещу нашата страна във Вашингтон. Всичко това става ясно от думите на говорителя на CEZ в Прага Алис Хоракова в интервю за "Дарик".

"Имаше няколко предложения към българската държава преди арбитражното дело. Неофициални разговори", казва тя. От така изречените й думи става ясно, че споменатите оферти и разговори по всяка вероятност са се случили през 2016 г. Тъй като CEZ заведе делото срещу България в Арбитражния съд във Вашингтон на 13 юли 2016 г. От което следва, че предложенията за изкупуване на "ЧЕЗ България" са били отправени по време на управлението на кабинета "Борисов 2". Тогава министър на енергетиката, както и сега, бе Теменужка Петкова, а на финансите – Владислав Горанов. Което пък означава, че те са знаели за тези предложения.

Вчера, когато бе обявено официално, че България се отказва от участие в сделката за ЧЕЗ сега, Горанов отбеляза, че не са водени официални разговори нашата страна да изкупи акциите на чешката компания в българското ЕРП нейна собственост. Но и не е споменавал за липсата на неофициални такива.

От Прага казват още, че за момента развитието на сделката с "Инерком България" върви по план. "В момента сделката с "Инерком" се развива според условията на контракта. Тя ще приключи през есента тази година", казва Хоракова. Тя отказва да назове какви са били условията към кандидат-купувачите на активите на ЧЕЗ в България с аргумента, че това е вътрешна информация.

Водещи

Най-четени