От днес изплащат субсидиите на животновъдите по схеми за обвързана подкрепа 19.10 | 14:13

90 млн. лв. ще бъдат изплатени на 26 239 стопани до края на годината

От iNews.bg

Държавен фонд "Земеделие" започва изплащането на субсидиите за сектор "Животновъдство" по схемите за обвързана подкрепа на глава животно. Общата сума, която ще получат фермерите, е около 90 млн. лв., които ще бъдат изплатена на два транша. Първите 70% от субсидията ще бъдат преведени по сметките на стопаните от 19 до 23 октомври, а вторият транш - останалите 30%, ще се изплатят през декември. Това съобщиха от пресцентъра на разплащателния орган в селското стопанство.

По схемите за обвързана подкрепа субсидия ще получат над 12 000 стопани с крави, над 14 000 собственици на кози и овце и 239 биволовъди.

Право на субсидии по схемите имат само фермери, които са регистрирани като земеделски производители, напомнят от фонда. Окончателният размер на помощите се определя след проверка в стопанството.

По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави субсидията е 257 лв. на животно, по схемата за месодайни крави и юници помощта е 252 лв. на животно, а за овце-майки или кози-майки – по 90 лв.

За животни, подлежащи на селекционен контрол, подпомагането за млечни и месодайни крави е 378 лв. на глава, а за овце-майки и кози-майки – по 68 лв., а за обвързано подпомагане за биволи субсидията е 509 лв. на животно.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени