От догодина проверяват кой какво дължи в нов регистър 03.12 | 12:24

Справки ще правят съдебните изпълнители, всеки ще може да следи своите задължения

От Нели Минчева

От догодина ще заработи регистър на длъжниците в България, съобщи председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Той допълни, че така частните съдебни изпълнители ще знаят дали даден длъжник има различни изпълнителни дела при различни съдебни изпълнители.

От регистъра всеки сам за себе си ще може да прави справка дали е длъжник. Банките например, както и всички останали институции, няма да могат да правят персонални проверки за конкретни хора.

За пет години частно съдебно изпълнение в България вече са събрани над 1,37 млрд. лв., като 100 млн. от тях са преведени в бюджета на държавата, отбеляза Дичев, цитиран от БТА. От тези дела 27% са на банките.

За тези пет години частните съдебни изпълнители са извършили 9 хил. продажби на имоти. Най-тежка е била 2008 г., когато при публична продан са били продадени 1200 недвижими имота.

По думите на Георги Дичев е необходима промяна в закона за кадастъра, тъй като според действащото законодателство навсякъде, където има кадастрални планове за изготвяне на скица на конкретен имот, се налага да се чака около месец.

Водещи

Най-четени