От долар на 1,75 млн. долара скочи заплатата на шефа на Citigroup 22.01 | 10:15

Банката се върна на печалба, връща и високите заплати

От Нели Минчева

Изпълнителният директор на американската банка Citigroup вече е с годишно възнаграждение в размер на 1,75 млн. долара, съобщиха от финансовата институция.

От 2009 г. Викрам Пандит взимаше само по един долар на година.

През февруари 2009, няколко месеца след като банката беше спасена от фалит благодарение на вливането в капитала й на 45 млрд. долара държавни пари, самият Пандит предложи да не взима повече от долар.

"Викрам работи неуморно, за да може Citi отново да стъпи на краката си, проведе преструктуриране, което позволи на банката пак да излезе на печалба и да се ориентира към бъдещ растеж", коментират от финансовата институция.

Така или иначе в периода, в който Пандит на практика беше лишен от заплата, финансовото му състояние едва ли може да се определи като плачевно. През 2007 г. той продаде на Citigroup фонд за инвестиции в рисков капитал, благодарение на който беше натрупал немалко средства. Сумата по самата сделка остана неразкрита.

В началото на тази седмица от американската банка оповестиха, че за 2010 г. се връщат на печалба. Положителният резултат е 10,6 млрд. долара спрямо загуба за предходната година.

Водещи

Най-четени