Отбраната влиза във фокуса на нов индустриален форум 30.05 | 07:07

Форумът ще се проведе като част от изложбата "Хемус 2012" в Пловдивския панаир

От Ивайло Ачев

Индустриален форум за създаване на обща платформа за модернизиране на военно-промишления комплекс у нас ще се проведе за първи път в рамките на международната изложба "Хемус 2012 - отбрана, антитероризъм и сигурност", съобщават от Пловдивския панаир.

Целта на форума е да се помогне на индустрията при разработването на инвестиционни програми, базирани на нови технологии. По този начин българските компании по-бързо ще се интегрират в европейския пазар и ще разширят достъпа си в страни извън ЕС.

Повишаването на ефективността на разходите за отбрана е другият очакван резултат от работата на форума.

Идеята за Индустриалния форум възниква през 2010 година. Инициативата има за цел да се активизират партньорските отношения между държавата, бизнеса и и науката в областта на отбраната и сигурността.

На учредяването на Индустриалния форум ще присъства министърът на отбраната Аню Ангелов, както и представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Министерството на вътрешните работи, на Сдружение "Българска отбранителна индустрия", фирми, бизнес организации, научни и изследователски центрове.

Проявата е част от съпътстващата програма на "Хемус 2012". Тя включва още 6-а международна конференция "Решения и технологии за интелигентна отбрана", демонстрации на въоръжения и боеприпаси на Централния артилерийски полигон "Змеево", съвместна демонстрация на бойни умения в екстремни ситуации на формирования на армията и МВР, исторически преглед на българските военни облекла.

Пред палата 3 на панаирния комплекс в Пловдив Министерството на отбраната и Българската армия ще покажат автобронетанкова техника, въоръжение и оптически прибори, средства за индивидуална балистична защита, комуникационни и информационни изделия, специална и авиационна техника. Водещи български и чуждестранни компании ще представят модерно оборудване и технологии в сферата на отбраната, антитероизма и сигурността.

На форума ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и висшият команден състав на Българската армия.

Водещи

Най-четени