Отварят чисто нова къща за деца без родители 14.03 | 16:51

Доброволци отглеждат малчуганите в специално изграден дом с площадка за игра и градина

От iNews.bg

Специална Детска къща, в която ще бъдат настанявани и отглеждани деца, лишени от родителски грижи по една или друга причина, ще бъде открита официално след десетина дни. Там специално обучено семейство ще се грижи за тях в домашна и уютна обстановка, за да не бъдат настанявани децата в институции и социални домове. В новата Детска къща, която ще бъде официално открита на 25 март, има условия за живот както на по-големи дечица, така и на новородени.

Мечтата Детска къща се роди през 2011 г., а първите две деца, останали без родителска грижа, настанихме в уютен апартамент в столичния ж.к. "Лозенец" през септември 2012 г. Подбрахме и обучихме семейство, което да се грижи за тях 24 часа в денонощието, така че те да живеят в истински дом, а не в институция. Осигурихме подкрепата на специалисти за смелото семейство, което полагаше грижи едновременно за до 6 деца, разказват инициаторите от фондация "За Нашите Деца".

На 20 декември 2012 г. Столична община се присъедини към нашата мечта, дарявайки безвъзмездно правото на строеж на Детска къща на фондация "За Нашите Деца". Две години по-късно, на 20 декември 2014 г., беше направена първата копка с вярата, че благодарение на привлечените дарители къщата ще бъде готова през лятото на 2015 г. На 5 януари започна строежът, а на 21 май 2015 г. фондация "За Нашите Деца" получи ключа към мечтата на институции, корпоративни и индивидуални дарители и всички хора, вярващи, че всяко дете заслужава да живее в сигурна и стимулираща семейна среда, а не в самотата и изолацията на социалните институции.

За да построим Детска къща, с помощта на дарители ние набрахме 557 155 лв., както и материали и услуги на обща стойност 47 780 лв. под формата на дарения. От общата сума 412 188 лв. бяха инвестирани в строителство, 35 561 лв. - в обзавеждане, оборудване, двор, детска

площадка, 15 458 лв. бяха изразходвани за такси, разрешителни, процедури и др. около сградата.

В резултат на проекта построихме къща с двор и детска площадка, достъпни и пригодени и за деца с увреждания. Къщата ще бъде ползвана за социална услуга от резидентен тип за временно отглеждане на новородени и малки деца, разделени от семействата си. Децата се настаниха през януари 2016 г., където бяха посрещнати от семейство Силвия и Ивайло Иванови.

Водещи

Най-четени