Отказваме се от двустепенната цена на водата 16.05 | 13:16

Нямало да бъде ефективна мярка за България, твърди Добромир Симидчиев

От Елена Кирилова

Няма да бъде въведена двустепенна цена на водата, която предполага потреблението до определено ниво да е на по-ниска цена, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, цитиран от БТА.

Идеята за нововъведението е на бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова. Целта на двустепенната цена беше домакинствата, които са по-пестеливи, да плащат по-малко вода. След преминаването на определено ниво на потребление цената става по-висока.

Позовавайки се на анализ на Световната банка, Симидчиев обясни, че в България има ниско потребление на вода, което означава, че двустепенната цена няма да има планирания ефект.

В районите, в които има проблеми във водоснабдяването, се работи по изграждането на язовирите "Луда Яна", "Нейковци" и "Пловдивци".

Предстои изборът на фирма, която да се заеме със строителството на "Пловдивци". От реконструкция се нуждае и язовир "Студена”. За това има няколко варианта. Първият е водоизточникът да не бъде изпразнен, вторият - да е частично изпразнен, а последният - да е цялостно изпразнен.

Симидчиев смята, че ремонтът на язовир "Студена” е особено сложен, защото това е единственият източник на вода в района. Той смята, че най-доброто решение на проблема би било цялостното изпразване.

Заместник-министърът смята, че е възможно да се наложат допълнителни водохващания.

Водещи

Най-четени