Откриха 2,2 млрд. куб. метра природен газ край село Койнаре 04.10 | 15:00

Находището може да покрие консумацията през следващите 2,5 години

От Десислава Маданска

2,2 млрд. куб. метра природен газ са открити в района на ловешкото село Койнаре. Това обяви Стефан Анастасов, мениджър на "ТрансАтлантик Петролеум" в България на конференция "Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги", организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му находището може да покрие консумацията на природен газ у нас през следващите две години и половина.

Според него "на практика няма разлика между шистовия газ  и природния газ. След допълнителни проучвания на терена ще се прецени доколко е рентабилно да се направи газопровод до находището".

Малко по-рано директорът на "Булгаргаз" обяви, че газовата компания ще подпише догодина договор за доставки на природен газ с "ТрансАтлантик Петролеум".

"Ако занапред Народното събрание преосмисли политиката си по отношение на шистовия газ и премахне наложения мораториум върху проучванията, екологичното министерство има възможност да създаде регламент, чрез който да се съблюдава как се извършват добивите на неконвенционалния газ", обясни и заместник-министърът по околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Неговото лично убеждение бе, че след като страната ни е относително бедна на ресурси, то неминуемо в един момент ще трябва да прибегнем и до шистовия газ. Той обаче заяви, че "екологичното ведомство няма намерение да подеме инициатива за премахване на мораториума за проучванията".

Още за възможностите за добив на природен газ четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени