Откриха българо-гръцки бизнес форум 18.11 | 14:11

Кризата не засегна търговските отношения между България и Гърция, смятат президентите на двете страни

От Любомир Тасев

Кризата не се е отразила съществено на търговските отношения между България и Гърция, няма видими сътресения в тях и това е добра новина. Това посочи президентът Георги Първанов при откриването на българо-гръцки бизнес форум, който се състоя в рамките на официалното посещение на президента на Гърция Каролос Папуляс в България.

Папуляс също отбеляза, че независимо от трудните икономически условия нивото на гръцко-българските отношения се разширява в много сектори - търговия, туризъм, инвестиции, енергийна сфера.

Президентът Първанов посочи, че Гърция е един от най-добрите и най-стабилните търговски партньори на България. Сред факторите, които правят страната ни привлекателна за гръцкия бизнес, президентът посочи традиционно добрите, приятелски отношения, доверието между институциите на България и Гърция, наличието на последователност, приемственост, консенсус за отношенията между двете страни, независимо от промените в управлението в тях.

Сред другите фактори президентът изтъкна запазването на относителна финансова стабилност и наличието на стабилна договорно-правна база.

Като важни сфери на двустранното сътрудничество освен търговията, президентът Първанов отбеляза и енергетиката. Той посочи, че поради стратегическото си положение двете страни имат шанса през тях да минат важни мрежи за разпространението на газ и петрол, с което не просто да се гарантира енергийната сигурност на Балканите, но и те да дадат своя принос за сигурността на Европа.

Президентът посочи също, че развитието на проекти като "Южен поток" са важен стимул за икономиката и имат значение за провеждането на по-активна политика на заетост.

Водещи

Най-четени