Откриха нефтено находище в румънската част на Черно море 23.07 | 18:02

OMV ще инвестира 100 млн. евро за да пусне кладенеца в експлоатация

От Мина Стойчева

В румънската част на Черно море има залежи на нефт. Това е показало проучване на австрийската компания OMV. Според него находището има потенциал за добиване на между 1500 и 2000 барела от черното злато на ден, информира "Ройтерс".

През идните няколко месеца компанията ще направи оценка на кладенеца. Очаква се неговата експлоатация да започне не по-рано от следващите три години. За стартиране на добиването от находището, OMV ще трябва да направи инвестиция от 100 млн. евро.

Припомняме, че преди време американска компания получи разрешение за проучване на нефт и природен газ в България в района на каварненското село Вранино. Споразумението, подписано с Министерството на икономиката и енергетиката е валидно за срок от 5 години с опция за удължаване до още 5.

При доказване на търговско откритие, разрешителното може да се превърне лицензия за експлоатация в продължение на 35 години. Компанията се подготвя да представи 5-годишната си работна програма, и по-подробно - тази за първата година, за одобрението от правителството.

Водещи

Най-четени