Отнемане на незаконно имущество само за 13 млн. лв. одобрил съдът през 2014 г. 30.04 | 18:40

Комисията за незаконно придобитото имущество е настоявала за конфискация на имущество за близо 35 милиона лева

От iNews.bg

През миналата година съдът е одобрил отнемането на незаконно имущество за едва 13 милиона лева. В същото време Комисията за незаконно придобито имущество е настоявала за конфискация на имущество за близо 35 милиона лева. Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиевв интервю за БНР.

Георгиев поиска промени в закона, които да дадат възможност за снемане на обяснения от проверявания, а прагът на недоказаните доходи, под който лицата не подлежат на проверка, да стане 120 хиляди лева. Сега прагът е 250 хиляди лева. Георгиев поиска и промяна в закона, която да позволи част от конфискуваното имущество да бъде предоставено за социални нужди.

"За да може наистина да се види ефективността от нашата дейност, да видят гражданите, че държавата е силна, че държавата отнема имущество от престъпници и да се казва, ето този имот, този хотел, тази къща е отнета  от престъпници и в нея има детска градина, читалища, в нея се помещава общината. Това е изключително важно. Ние сме далеч от идеята, че можем да напълним бюджета. Няма как да стане. В никоя държава това не се случва, но нашата дейност трябва да бъде видима", коментира Пламен Георгиев.

Водещи