Отново ще търсят собственик на „Химко“ 20.02 | 11:58

Търгът ще се проведе на 6 март

От iNews.bg

Ще бъде направен пореден опит заводът "Химко" да бъде продаден. Ще се търси нов собственик за абсолютно всичко - сградите, кулите и производствените инсталации, включително и чашки за ракия, пердета, панерки за хляб и кофи за боклук. Вторият търг, обявен от синдика Росица Томова, ще се проведе на 6 март в административния корпус на завода във Враца.

Началната тръжна цена е 22 818 822 лв. Това е с около 6 милиона лева по-малко от обявената стойност на първия търг, който се състоя на 19 март миналата година. На него обаче не се появи нито един купувач, съобщава "24 часа". Сега стъпката за наддаване е 1 милион лева.

Торовият завод бе приватизиран през 1999 г. Тогава 57 процента от акциите на завода бяха харизани за 1 милион стари лева на американската компания "Ай Би И транс ъф Ню Йорк".

Малко след това собственикът на фирмата Юрий Литвиненко бе осъден в САЩ. В последствие собствеността на предприятието бе прехвърлена на кипърски офшорки. Предприятието фалира през 2005 г., а съдът го обяви в несъстоятелност заради дългове в размер на 160 млн. лв. - основно към "Булгаргаз" и НЕК.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени