Отпадат банковите такси при преводи към бюджета 09.03 | 12:05

Заради ограниченията за плащанията в брой хората трябва да могат да плащат данъци и картово, без такси, смята Дянков

От Деляна Петкова

От парламентарната трибуна финансовият министър Симеон Дянков коментира, че ще отпаднат банковите такси при преводите на гражданите в държавния бюджет.

"От края на миналата година има ограничение на плащанията в брой", обясни финансовият министър пред депутатите. Той направи това изявление в отговор на въпрос на депутата Янаки Стоилов за таксите, които правят гражданите при плащане на задълженията си към бюджета.

По тази причина и хората трябва да имат възможност да си платят дължимите данъци или други задължения към бюджета и чрез картови разплащания, без да дължат такси за превода, обясни финансовият министър, цитиран от БТА.

"От седмица, десетина дни вече съществуват и са подписани между Министерството на финансите, БНБ от една страна и над дузина търговски банки договори, според които Министерството на финансите всъщност ще заплаща минимална такса, за да може гражданите да не се обременяват със заплащането на банкови комисионни и такси", обясни още Дянков.

Това може да влезе в сила още до края на март в големите градове, уточни финансовият министър.

Според закона ограниченията за плащанията в брой са до 15 хил. лева. Над тези суми плащанията трябва задължително да са по банков път или внасяне по платежна сметка.

Водещи