Отпадат ограниченията за трудовия пазар за нови членове в ЕС 28.04 | 15:21

Става въпрос обаче само за страните, влезли в общността през 2004 година

От iNews.bg

На 1 май 2011 година отпадат всички ограничения за трудовия пазар за членовете на Европейския съюз, които влязоха в общността през 2004 година. Т.е мярката засяга всички граждани на Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария,Полша, Словения и Словакия.

При влизането на тези държави в ЕС имаше преходен период от седем години, припомнят от ЕК. След това обаче всички ограничения трябва да паднат. Подобни са условията, при които и България и Румъния влязоха в ЕС.

Все пак трябва да отбележим,че само някои от "старите" членове в общността затвориха трудовите си пазари за новоприетите европейци.

От Брюксел допълват, че не очакват масова вълна от работници от тези държави, търсещи препитание в "старите" членове или условно наречените ЕС-15. Нещо повече – оценките са, че отпадането на ограниченията ще имат позитивен ефект върху трудовите пазари, особено в страните с ниска безработица и много свободни работни места.

Според сметките на Комисията до 2015 година 3.3 млн. граждани от тези осем държави ще живеят в ЕС-15, а до 2020 година броят им ще достигне до 3.9 млн. души.

Водещи

Най-четени