Отпускат още 60 млн. евро за малки и средни предприятия 09.07 | 19:21

Нов фонд ще финансира вече съществуващи фирми в частния сектор

От Мария Стоянова

Малките и средните фирми в България скоро ще могат да се възползват от нов финансов инструмент. Средствата по него ще са в размер на 60 млн. евро, съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

В резултат около 40-50 малки и средни фирми ще могат да финансират свои проекти от фонда на Джереми България, представляван от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

Бобева обясни, че основната част от фирмите, които ще бъдат кредитирани, са с годишни приходи между 5 и 50 млн. евро. Фондът ще отпуска от 2 до 5 млн. лева за един проект във всички допустими по програмата сектори от икономиката.

Ще се осигурява финансиране за разширяване, покупка, изграждане и преструктуриране на бизнес. Приоритетно ще се финансират сектори с добавена стойност, при които има завършен продукт като проекти в преработващата промишленост, с потенциал за износ и др., заяви вицепремиерът и уточни, че няма да се кредитират стартиращи бизнеси, а само вече съществуващи предприятия предимно в частния сектор.

"Радващото е, че вече са внесени проекти, които чакат финансиране от фонда", коментира Бобева. Проектът за споразумение между правителството, ЕИФ и Джереми България вече очаква подпис от министъра на икономиката и енергетиката, съобщиха от Министерски съвет.

Припомняме, че ще бъдат осигурени и други 33 млн. лева за изпълняване на инициативите по развитие на градските райони чрез създаването на Холдингов фонд по JESSICA.

Водещи

Най-четени