Отпускат по 20 000 лв. за фирма на безработен 31.05 | 10:21

Общият бюджет по схемата е 46 млн. лева

От Мария Стоянова

Около 20 000 лв. европейска субсидия ще може да получи един безработен, за да започне собствен бизнес. Средствата са предвидени за начален капитал, наем на помещение и оборудване. Това съобщи заместник-министърът на труда Росица Янкова.

Целта е да се подпомогне откриването на 1000 фирми по схемата от новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" до 2020 г., която ще започне най-рано в началото на 2015 г. Общият бюджет на програмата е близо 46 млн. лева.

Над половината от тези средства ще се изразходват за обучения и консултации на кандидат-предприемачите. Курсовете обаче вече щели да се съобразяват не с желанието на хората, а с потребностите на бизнеса от кадри. В новата оперативна програма ще се акцентира и върху схеми за интегриране на ромите и извеждане на възрастни от социални домове.

Заместник-министър Янкова припомни, че подобна програма имаше и в стария програмен период. Тогава бяха създадени около 400 предприятия от безработни. За разлика от преди сега ще се преценява кои бизнес идеи имат потенциал за устойчиво развитие и след като приключи субсидията. Само такива проекти ще получават финансиране.

С други 60 млн. лв. европари ще се стимулира създаването на социални предприятия. Те са предназначени за хора с увреждания, които искат да започнат бизнес. По думите на Янкова стоките в такъв случай вероятно няма да са с качеството на серийното производство. Целта е обаче продукцията им да се продава на социално слаби семейства на по-ниски цени.

Водещи

Най-четени