Офис наемите в София и Дъблин с най-силен спад в Европа 25.01 | 15:03

За последното тримесечие спадът в българската столица е с над 18% на годишна база

От Нели Минчева

През последното тримесечие на 2010 г. офис наемите в София са се понижили с 18,2% спрямо същия период на 2009, показват данни от доклад на консултантската компания King Sturge.

Според предоставеното на iNews изследване това понижение е сред най-силните на офис пазарите в европейските столици, включени в доклада.

Краткосрочната прогноза на експертите е спадът да продължи.

Преди София по поевтиняване на наемите на офис площи е единствено Дъблин – със спад от 18,8 на сто. Там обаче се очаква растеж в близко бъдеще.

За разлика от големите понижения у нас значителни ръстове през последните три месеца на миналата година са отбелязани на пазари като Лондон (+15,4% на годишна база), Москва (+42,9%) и Париж (+16,9%).

В другите сегменти на бизнес имотите с над 18 на сто са паднали и наемите на индустриални площи в София за наблюдавания период, а понижението в цените на търговските площи по големите столични улици възлиза на 17 на сто.

Според консултантите като цяло инвестиционната активност в Европа към края на годината се е увеличила. Растежът на вложенията в бизнес имоти за тримесечието е средно с 24%.

Водещи

Най-четени