Официално: Цената на тока пада с 5% 17.06 | 14:08

Правителството търси начини за увеличаване на минималната заплата

От Елица Елефтерова

Цената на тока пада официално с 5%. Ще има нов модел на ценообразуване за електроенергията, който ще бъде обсъден още утре в ДКЕВР. Той е дискутиран от експерти на енергийния регулатор и икономическото министерство. Това каза ресорният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерски съвет. 

Той припомни, че имало вероятност цената да скочи с 40%, което според него е неприемливо. Министърът посочи 7 основни промени, които ще бъдат направени – намаляването на студения резерв, оптимизиране на печалбата на ЕРП-тата, намаляване на признатите им загуби, създаване за възможност за работа на всички централи чрез "отпушване" на износа на ток.

Сред мерките са и намаляване на цената на енергията от ВЕИ и увеличаването на приходите от емисии. 

Според него тези промени могат да доведат до протести на заинтересовани, както ще има хора, които ще се възползват от тях. По думите му целта е да се даде приоритет на енергията от държавни предприятия, като АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица" 2. 

"Засега приоритетно се изкупваше скъпата енергия, а за напред ще се продава навън", коментира той.

Правителството търси начини за увеличаване на минималната работна заплата, но не било лесно да се намерят бързи решения, каза още министърът.

Водещи

Най-четени