Официално: Чумата по дребните животни не се е разпространила 24.08 | 11:16

Отрицателните втори проби не значат, че при първите 5 огнища не е имало болен добитък

От iNews.bg

Пробите, които в момента се изследват са от 20-километровата зона около петте населени места, в които бе открита чума по дребните преживни животни. Целта е да се потвърди дали има допълнително разпространение на болестта. Преди това са взети проби и от 10-километровата зона, които са били отрицателни. Това стана ясно след пресконференция на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

"Като казвам втори проби, имам предвид тези, които в момента взимаме в 20-километровата зона около петте населени места, за да се потвърди има ли или няма допълнително разпространение на болестта. Това че са отрицателни показва, че на този етап нямаме разпространение на болестта. Те са различни  от пробите, свързани с 5-те огнища, в които беше установено заболяването и положителните проби бяха потвърдени от френската лаборатория", уточни министъра.

Има над 8 000 проби, които са взети до момента, резултатите се очакват до седмица. Ако няма нови положителни проби може да се предприемат поетапни действия за освобождаване на оборното гледане на животни в засегнатите общини и пускането им на паша, а в последствие да се направи искане за вдигане на възбраната за търгуване с животински продукти от 7-те общини, обясни директорът на БАБХ Дамян Илиев.

По време на пресконференцията за пореден път бе изнесена пълна информация за действията на институциите с цел ограничаване на чумата по дребните преживни животни.

Нямаме тема със спирането на европейски фондове. Темата е много сериозна и не трябва да се използва за политически спекулации, подчерта Порожанов по повод спекулации от БСП, че кризата е инспирирана с цел прикриване на следи за получени субсидии за фиктивни животни. "Ако някой иска да каже нещо, нека да застане с думите си и да носи отговорност за това, категоричен бе министърът.

Водещи

Най-четени