Оценка на имота - новият проблем пред жилищния пазар в САЩ 24.08 | 21:08

Банките често дават по-ниска пазарна цена на имотите, отколкото продавачът

От Ивайло Ачев

Оценката на имота се превръща в истински бич за американския жилищен пазар, пише в свой анализ агенция Ройтерс.

Оказва се, че много имотни сделки в САЩ напоследък се провалят, тъй като специализираната оценка на съответния имот, която се прави от даващата ипотечен заем институция, често е много по-ниска, отколкото иска продавачът. С други думи – банката-заемодател счита, че дадено жилище струва по-малко, отколкото продаващата го страна.

Типичен пример за проблем с продажбата на жилище в САЩ е случаят на Шон Маккауън. През ноември 2010 година той се договоря да си купи жилище. Но две поредни имотни оценки на банката, която осигурява ипотечния заем за осъществяване на сделката, показват, че имотът струва няколко десетки хиляди долара по-малко, отколкото му иска продавачът. В крайна сметка Шон все още живее при родителите си, тъй като нещата около цената на новото му жилище не са изяснени.

През месец юли тази година 16% брокерите, членуващи в Американската асоциация на имотните посредници, докладват за провалени договори за покупко-продажба на жилище. Това е най-високото ниво от месец март 2010 година насам. То обаче е близо до нивото от юни месец, уточняват от асоциацията.

Водещи

Най-четени