Оценяват закони, за да намалят административната тежест 18.02 | 11:52

Един от тях е Законът за подземните богатства

От Десислава Маданска

16 закона ще бъдат оценявани, за да се види каква е административната тежест и как тя може да бъде намалена. Това предвижда европроект на Министерството на икономиката и енергетиката, заяви зам.-министърът Красин Димитров. Проектът е финансиран от оперативната програма "Административен капацитет".

По думите му оценката на Брюксел показва, че административната тежест у нас е около 3,5% от БВП на ЕС, което по думите му е голям процент.

"Намаляването на тежестта в законите е свързано с еднократното създаване на многократно използвани данни. Това е един от принципите, които трябва да се използват при електронните обществени поръчки", посочи Димитров.

Друга задача е електронизация на по-голямата част от услугите, като целта е фирмите не всеки път да предоставят едни и същи форми за регистрация, а да има работеща платформа от образци с указания за попълването им, допълва БТА.

Също така администрацията ще прави проверки за съответствие на данните, там където това се налага.

Сред законите, които министерството анализира, е този за подземните богатства.

Димитров отбеляза, че е добре да има предвидимост в политиката при подземните богатства, но заради динамиката на този пазар съществува и необходимост от промяна в съответните политики. Той напомни, че за разлика от 1999 г., когато в страната е имало огромно предлагане на концесионни площи, но е нямало търсене, то сега има голямо търсене от инвеститори и връщане към първичните сектори, като този за подземен добив, и ограничено предлагане от държавата.

Водещи

Най-четени