Очакваме Закона за възобновяемите енергийни източници през 2011 г. 10.11 | 14:38

Законът насърчава инвестициите в сферата, използването на ВЕИ в сградите и употребата на биогорива в транспорта

От Силвия Стоядинова

До края на януари 2011 година ще бъде готов Законът за възобновяемите енергийни източници, съо6щи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев, по време на връчването на наградите за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници на Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР).

В момента законът е предоставен за обществено обсъждане, а работа по него започна през 2009 г.

В него е предвидено създаването на административен орган, който да насърчава политиката в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. Законът регламентира задължителното планиране на инвестиции от операторите на електропреносните мрежи, насърчава използването на ВЕИ в административните и жилищни сгради, както и на биогорива в транспорта.

Българските индустриални компании вече могат да финансират своите проекти за енергийна ефективност с кредити до 2,5 милиона евро от ЕБВР, осигурени са безплатна техническа помощ и грантови плащания в размер на 15%. ЕБВР стартира своята Стратегическа енергийна иниициатива преди пет години. Днес дейностите по инициативата обхващат 40% от работата на банката, съобщи Даниел Берг, директор на ЕБВР за България.

Според него в България инициативата има най-голямо влияние, тъй като българската индустрия е с много висок разход на енергия - два, три пъти по-висок от средния за Европа. Той посочи още, че България може да спести от повишаване на енергийната ефективност повече енергия, отколкото би могла да произведе от новите проекти в енергетиката.

Водещи

Най-четени