Очакваме жито с по-добро качество от миналата година 19.06 | 12:29

Климатичните условия са добри, смята земеделският министър

От Деляна Петкова

Очакванията са тази година зърното да бъде с много по-добро качество от миналата година. Това сочат предварителните данни на Министерството на земеделието и храните. 

Климатичните условия са благоприятни и по тази причина се очакват към 3,8 млн. тона пшеница, а за осигуряване на баланса на страната са необходими 1,5 млн. тона. Цената на зърното и хляба трябва да се определят на пазарен принцип, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и призова да няма спекула.

Найденов направи тези изявления по време на посещение в село Лозенец, разположено в близост до гръмналите военни складове край "Петолъчката".

Опасенията на земеделците в селото са, че няма да могат да съберат реколтата след взривовете. Министърът ги увери, че се работи приоритетно по прочистване на земеделските терени от останки от снаряди.

По-рано тази сутрин и министърът на отбраната Аню Ангелов коментира, че 140 военни са командировани в района, за да прочистят площите.

От взривовете са засегнати 7 хил. декара обработваеми площи. В момента достъпът до голяма част от нивите е ограничен - разчистени са само 1,3 хил. декара, обясни още Мирослав Найденов. Той обаче гарантира, че собствениците, чиято реколта е пострадала ще бъдат обезщетени напълно.

Приоритетно в момента от останки от снаряди се разчистват ниви с ечемик, а след това следват площите с пшеница.

Водещи