Очакваме засилване на френските инвестиции в страната 14.02 | 11:13

България и Франция ще работят заедно в сферата на промишлеността

От Елица Елефтерова

Българската и френската страна намериха пресечена точка в политиката на индустриализация. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на среща с френско–българската търговска камара, съобщава агенция "Фокус”.

"Преди две седмици, в Рим бяхме 24 министри, приятели на индустрията. Следващата среща е през април. Целта е да се насочи частният сектор към сферата на промишлеността”, посочи икономическият министър.

По думите му едно работно място създава още три работни места в индустрията, която през последните години е била забравена не само в България, но и в Европа.

"Спомняте ли си, Европа колко пари изхарчи, за да спаси банковата си система? Бяха изхарчени 500 млрд. евро за банковата система, а за индустрията - нищо”, коментира той.

Според него сами си създаваме пречки. "Продължавайки по този начин, няма защо да се учудваме, че се мести производството. Когато и Китай, и САЩ се съгласят да работят за вредните емисии, тогава ще работим на едно международно ниво”, каза Стойнев.

"Притокът на френски инвестиции в България е доста слаб - около 3% е нашият пазарен дял", заяви от своя страна посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

По думите на посланика Франция е 10–та - 11-та в класацията на инвеститорите в България. Около 100 са френските фирми в България с около 100 000 работни места.

"Тъй като България изпадна в криза, инвестициите паднаха. Първото нещо, което ми казаха Стойнев и Орешарски, когато пристигнах в България, беше: "Къде са френските инвестиции”, коментира посланикът.

По думите му, първата основна цел на страната ни е да информира Франция за възможностите, които можем да предоставим. Според френския посланик страната ни има няколко предимства като например многобройната работна ръка. Освен това е важно законодателната рамка да бъде стабилна, с противопоставяне на всякакви монополни позиции, стана ясно от думите на посланика.

 

Водещи

Най-четени