Очакваме около 1,3 млн. чуждестранни туристи през август 09.07 | 20:22

Средната заетост в хотелите по цялата страна е изключително ниска, заяви Румен Драганов

От Мария Стоянова

Около 1,3 млн. чуждестранни туристи се очаква да посетят страната ни през август. През септември техният брой ще бъде около 700 хил. Ако тези прогнози се изпълнят, това означава, че ще бъдем на нивото от 2013-а година. Това заяви Румен Драганов от Института за анализи в туризма пред БНР.

Той припомни, че тази години летният туристически сезон е доста труден. Причините за това са конфликтът между Украйна и Русия, вътрешнополитическата криза, икономическа криза, както и неблагоприятните метеорологични условия през май и юни.

Драганов подчерта, че имаме изключително ниска средна заетост на легловата база на територията на цялата страна. По думите му в планинските комплекси заетостта е в рамките на 25-27%, а във вътрешността на страната тя се движи между 20 о 22%, което са изключително ниски стойности.

За разлика от това по морските курорти заетостта е много висока. Към момента тя надхвърля 92%, а към края на месеца ще бъде около 97 на сто, заяви Драганов.

"В началото на август в някои хотели тя ще надхвърли 100% - ще достигне 106 – 107%", посочи той и подчерта, че България е сравнително малък пазар и прави около 1% от европейския туризъм.

"Нямаме тази възможност да казваме, че ще имаме ръстове в рамките на 20-40%, както беше преди десетина години, когато всяка година излизаха по едно 40-50 нови хотела в страната. Сега вече няма такива инвестиции в туризма", заяви той.

Водещи

Най-четени