Очакваме още повече чужди инвестиции тази година 02.01 | 10:11

Те могат да достигнат до 2,5 млрд. евро

От Ралица Стоянова

Общият обем на инвестициите у нас за 2013 година е възможно да достигне между 2 и 2,5 млрд. евро. Това прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов пред БНР.

Той се въздържа от конкретна цифра, защото преките чуждестранни инвестиции зависят не само от държавата, където се реализира тази инвестиция, но и от държавата, откъдето идват средствата. През 2010 година чуждестранните инвестиции са били около 1 млрд. евро, за 2011 г. - около 1,7 млрд. През 2012 г. най-вероятно крайната величина на преките чуждестранни инвестиции ще бъде около 2 млрд. евро. През 2013 г. е твърде възможно общият обем на инвестициите да бъде от порядъка между 2 и 2,5 млрд. евро, смята шефът на Агенцията за инвестиции.

През миналата година инвестициите у нас са били с 30-40% повече в сравнение с 2011 година, сочи статистиката. 

Възможността да се компенсират част от разходите за труд, която предстои да влезе в сила, е най-реалният стимул за инвеститорите клас "А", според Стефанов.

Анализите на икономическото министерство показват, че плащането на осигуровките е много по-малко от парите, които ще влязат, ако чужда фирма дойде в България.

Водещи

Най-четени