Очакваме хубаво вино от реколта 2013 15.11 | 13:51

4 мерки ще подпомагат лозаро-винарския сектор

От Мая Александрова

2013-а е годината с една от най-добрите реколти от винено грозде. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков при откриването на нова винарска изба в с. Златовръх край Пловдив, съобщи БТА.

От реколта 2013 г. се очаква да се произведат висококачествени вина от сортовете мавруд, каберне совиньон, каберне фран, сира, совиньон блан, шардоне и тамянка.

"Виното е много важен елемент от икономиката на страната ни. Като традиционен производител България напълно отговаря на високите изисквания за качество и защита на произхода на продуктите", отбеляза Греков.

Той информира, че в новата Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014–2018 г. са заложени четири мерки за подпомагане.

Предвидените за сектора средства по тази програма са над 130 млн. евро.

Министърът е убеден, че произведените вина ще намерят добър прием не само на българския, но и на чуждестранния пазар, ще са емблема на продукти, които отговарят на европейските изисквания за качество и ще продължат най-добрите традиции на българската винарска индустрия.

Изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев каза, че до момента са прибрани 230 000 тона грозде и кампанията не е приключила.

Прогнозата е реколтата да достигне около 250 000 тона. По думите му това е много като количество, съчетано с отлично качество.

Водещи

Най-четени