Още 4 наши компании в Топ 500 на Централна и Източна Европа 26.08 | 19:00

Оборотът на българските дружества в класацията расте, но конкурентите ни изпреварват

От iNews.bg

През 2014 г. броят на българските компании в Топ 500 за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) нараства. Страната ни вече има 17 представители в престижната класация. Това съобщава Милена Виденова, управител на международния кредитен застраховател "Кофас" за България. Година по-рано нашите представители сред най-големите компании в ЦИЕ бяха 13. Общият им оборот пък достига 17.99 млн. евро, което представлява ръст от 4.24% спрямо резултата на българските дружества в класацията за 2013 г.

В целия регион компаниите в класацията генерират общ оборот от 572 млрд. евро, което надвишава почти половината от общата сума на номиналния БВП на тези икономики. Най-големите са успели да увеличат както оборотите си, така и броя на служителите си. Този е един от най-важните показатели, който се взима предвид при изготвянето на класацията.

"Броят на българските компании нараства, което определено е позитивен знак. Общо взето, оборотите им също нарастват, но със сравнително по-малки стойности, което пък премества компаниите по-надолу в класацията. На предна позиция остава "Лукойл Нефтохим Бургас", макар и вече на 23-то място, а от производствените компании най-напред е "Аурубис", която е 52-ра. Тя отбелязва и най-сериозен ръст в печалбата сред родните компании – близо 216%", отчита Виденова.

Първите три държави с най-много компании в Топ 500 на ЦИЕ са Полша, Унгария и Чехия. Традиционно челната тройка дава най-много от компаниите в класацията. За 2014 г. делът им е 61%. Полша запазва лидерското си място в класацията със 176 компании, които дават и 40% от общия оборот. Унгария със 73 дружества, които са успели да увеличат приходите си с 5.6%. Чехия допълва челната тройка с 65 играча, като цели шест са нови компании в класацията от тази страна.

 

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени