Още един блок от поколение 3+ ще заработи в Русия през 2019 г. 31.10 | 15:02

Реакторът ще бъде в Нововоронежката АЕЦ, където вече се използват такива

От iNews.bg

Руската държавна корпорация "Росатом" планира до първата половина на 2019 г. да въведе в експлоатация строящия се Седми енергоблок на Нововоронежката АЕЦ. Това съобщи генералният директор на корпорацията Алексей Лихачов. Тази новина идва няколко дни след като първият в света енергоблок от поколение "3 плюс" - Шести на същата централа, излезе на пълна мощност и достигна 100% от номинала си.

Лихачов отбеляза, че ходът на дейностите по подготовката на Шести блок за промишлена експлоатация и строителството на Седми "върви по планирания сценарий". "Ние най-подробно сме анализирали всички действия, които предстои да направим до края на годината, за да предадем в промишлена експлоатация шести реактор до Нова година", заяви Лихачов.

Нововоронежката АЕЦ е филиал на концерн "Росенергоатом". Централата е разположена на брега на река Дон на 42 км южно от Воронеж. Това е първата в Русия централа с реактори ВВЕР-1200 от поколение "3 плюс". В настоящия момент в централата работят три блока – Трети, Четвърти и Пети. Първи и Втори блокове бяха спрени съответно през 1984 г. и 1990 г.

Изграждането на Седми блок на Нововоронежката АЕЦ започна през 2009 г. по проект АЭС-2006 с реакторна установка ВВЕР-1200. АЕС-2006 е типов проект за руски АЕЦ от новото поколение "3 плюс" с подобрени технико-икономически показатели. Целта на проекта е постигане на съвременните, постфукушимски изисквания за безопасност при оптимизирани капитални инвестиции за изграждане на централата.

Водещи

Най-четени