Павлова: Въпросът кога ще караме по хубави пътища вече не е актуален 20.09 | 13:27

Зимната подготовка за пътищата вече е започнала

От Ралица Стоянова

"Страната ни може да привлече още много инвестиции, които да бъдат вложени в пътната инфраструктура. Доскоро хората в България се питаха кога ще карат по хубави пътища, сега този въпрос не е актуален. Актуален е въпросът още колко километри ще бъдат изградени", изтъкна Павлова, цитирана от БТА.

Като пример Павлова посочи пътната отсечка от Стара Загора до Бургас, където през тази година бяха пуснати нови 80 км от автомагистрала "Тракия". В неделя тази седмица пък ще бъде даден стартът на разширението на пътната отсечка Сарафово - Бургас. Отсечката трябва да бъде завършена около ноември месец догодина.

Зимната подготовка за пътищата вече започна и не е рано за това. Това заяеи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Петата международна конференция на тема "Пътна безопасност" в Равда, цитирана от Агенция "Фокус".

"Нашата основна цел тази година е да сме наясно с това каква е ситуацията във фирмите и каква е готовността им още през октомври месец, защото в крайна сметка никой не знае кога ще започнат студовете, заяви Павлова. Тя обясни, че има създадени съвместни екипи, които ще прегледаъ наличните количества сол, луга, материали и машини и готовността на фирмите да спазват своите планове, които разработват за поддържането на пътищата. "Те не трябва да са документ, който звучи много хубаво на хартия, а ние трябва да видим имат ли готовност и възможност да ги прилагат”, каза регионалният министър.

Проверките, които предстоят за готовността на фирмите за зимата, освен документални, ще бъдат и на място. Така ще се изясни къде какви машини има и кой на каква техника разчита. Павлова каза, че ако се установят нарушения, ще бъдат прекратявани договори и ще се провеждат нови процедури за пътноподдържащи фирми.

Регионалният министър каза още, че през 2010 година е приета Европейската харта за безопасност на движението. Страната ни се включва в нея през 2011 година, а правителството разработило своята национална стратегия в тази насока. Пътната безопасност е изключително важна тема, която засяга цялото общество. Темата е актуална и във връзка с приетия от нашата страна ангажимент до 2020 г. да бъде спасен животът на 25 000 души.

Водещи

Най-четени