Пазаруваме все повече онлайн и все по-малко битова техника 09.09 | 20:15

С 22 на сто се е увеличил оборотът в търговията по интернет за година

От Мария Стоянова

Българите все повече предпочитат да купуват желаните стоки онлайн или по телефона. Това показват данните от националната статистика. През месец юли този начин на покупка е отчел с 2,3% повече оборот, отколкото предходния месец, а на годишна база ръстът е с 22 на сто.

Като цяло оборотът в търговията на дребно бележи ръст от 0,5% през юли спрямо юни и с 4% спрямо юли 2013 г.

Най-много сме търгували с автомобилни горива и смазочни материали, където нарастването на оборота е с 4,2 на сто през юли спрямо юни. Увеличение има и при търговията с компютърна техниха, с хранителни стоки, облекло, обувки и медицински стоки.

Купуваме си все по-малко битова техника, мебели и други стоки за бита, става ясно още от националната статистика. Намаление на оборота през юли спрямо юни има и при търговията на дребно с разнообразни стоки.

На годишна база най-значително нарастване освен при покупките по интернет има при търговията с автомобилни горива (със 7,1%), с хранителни стоки и тютюневи изделия, както и при компютърната техника – с по 5,2%.

Спад през юли спрямо година по-рано е регистриран при покупките на разнообразни стоки, на битова техника, межели и други стоки за бита.  

Водещи

Най-четени