Пазаруваме и строим все по-малко 07.02 | 11:42

В същото време промишленото производство се увеличава

От Ралица Стоянова

Оборотът в търговията на дребно намалява с 0,5% през декември спрямо ноември. Това сочат предредварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

През декември 2012 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 5,5% под равнището на същия месец от предходната година.

Оборотът през декември 2012 г. спрямо предходния месец нараства в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4,2%, с разнообразни стоки - с 2,7%, и с храни, напитки и тютюневи изделия - с 1,3%.

Намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16,8%, в търговията с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 1,6%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,5%, както и в търговията с фармацевтични и медицински стоки - с 1,2%.

През декември 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. оборотът нараства по-съществено в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6,8%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3%, и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1%.

Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 13,5%, с компютърна и комуникационна техника - с 11,6%, с фармацевтични и медицински стоки - с 6,7%, и с автомобилни горива и смазочни материали - с 4,3%.

През декември 2012 г. индексът на строителната продукция, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 10,4% под равнището от предходния месец.

Календарно изгладените  данни показват намаление от 15,1% на строителната продукция през декември 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 година.

През декември 2012 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от гражданско/инженерно строителство намалява с 18,6%, а от сградно строителство - с 2,9%.

На годишна база намалението на строителната продукция през декември 2012 г. се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението, изчислено от календарно изгладени данни, е с 15,4% и при гражданското/инженерното строителство - с 14,7%.

Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 2,4% в сравнение с ноември 2012 година.

През декември 2012 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 4,1% спрямо съответния месец на 2011 година.

През декември 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в добивната промишленост с 21,9%, както и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,6%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление от 0,2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 15,6%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 15%, производството на напитки - с 12%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10,9%, производството на химични продукти - с 9,1%.

Ръст е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 36,6%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 14,4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8,2%, производството на електрически съоръжения - с 5,2%.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,2%, и в преработващата промишленост - с 2,3%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 7,4%.

По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 89,2%, при производството на превозни средства, без автомобили - с 39,1%, при производството на електрически съоръжения - с 23,7%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 15,6%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,6%.

Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 20%, производството на химични продукти - с 15,5%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 11,5%.

Водещи

Най-четени